Kunst & Media Bewaar

Het geurpanel besloot: Katja's ongewassen oksel stonk een beetje

Een heel geurpanel snuffelde aan de ongewassen oksel van Katja.
Een heel geurpanel snuffelde aan de ongewassen oksel van Katja. © Screenshot kro ncrv

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de ongewassen oksels van Katja Schuurman.

In de eerste aflevering van het tweede seizoen van Katja's bodyscan stelde Katja Schuurman de prikkelende vraag: zijn we eigenlijk nog wel vies genoeg? Of wassen we ons te vaak, was de onderliggende gedachte. Ze liet zich door Jop de Vrieze, wetenschapsjournalist en schrijver van het boek Allemaal Beestjes uitdagen een week niet te douchen, haar handen niet te wassen en haar tanden niet te poetsen.

Al na een dag voelde Katja zich vies, maar ze hield dapper vol. Net als Lips, die allang was afgehaakt wanneer pakweg Maarten van Rossem de uitdaging was aangegaan in Maartens bodyscan.

Na twee dagen had Katja al het gevoel dat de bacteriën over haar heen kropen. Dat klopte aardig, want een gemiddeld mens blijkt liefst anderhalve kilo bacteriën mee te dragen. Het gros daarvan zit in de darmen en doet nuttig werk, maar het is toch een beetje een vies idee.

Katja ging vervolgens in Gent langs bij Dr. Armpit, die de geur van de oksel tot zijn studieobject heeft gemaakt. Een heel geurpanel snuffelde aan de ongewassen oksel van Katja en Dr. Armpit concludeerde uiteindelijk dat ze 'een doordeweekse oksel' had: "Er is een geurtje aanwezig, maar echt stinken? Nee."

Na zich een week niet te hebben gewassen, stond Katja ook nog een mud run te wachten, maar daarna mocht ze eindelijk 'de lekkerste douche ooit' nemen.

Aan het slot van het programma boog een onderzoeker zich over de petrischaaltjes met Katja's kweek van de week en luidde de geruststellende conclusie: als je je minder vaak wast, nemen lichaamseigen bacteriën de bescherming over.

Lips had desondanks behoefte aan een lange, hete douche.