Kunst & Media Bewaar

Het bleef opvallend droog tijdens het zingen van 'ik hou van jou'

Sing It
Sing It © SBS 6

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Sing It.

Dat er dingen zijn die je niet zomaar tegen een geliefde durft te zeggen, snapt Lips maar al te goed. Maar dat je die dingen wél durft te zingen, dat gaat zijn inlevingsvermogen te ­boven.

De deelnemers aan de tweede aflevering van Sing It op SBS 6 hadden daar minder moeite mee. Zoals Raigny, die zijn tante duidelijk wilde maken hoe dankbaar hij is dat zij hem opvoedde toen zijn moeder jong overleed.

Sing It was hem op het lijf geschreven: "Onze band is goed, maar ik durf niet zomaar te zeggen 'Ik hou van jou' ofzo. Dus als het zingend kan..."

En dat kon, met hulp van Nick en Simon. Het zangduo helpt mensen door bekende hits van persoonlijke teksten te voorzien. Die worden door de dappere deelnemers zelf, of door Nick en Simon gezongen. En voor de zangliefhebbers thuis scrollen de liedteksten onder in beeld voorbij.

Lips had eigenlijk een waterballet verwacht, maar Sing It hield het opvallend droog

Volkszanger Chris zong zijn Braziliaanse vriendin te midden van een hart van kaarsen een huwelijksaanzoek toe. En een groep meiden van een middelbare school bedankte 'fietsbeheerder' Rick met een lied voor alle lekke banden die hij zonder morren plakt.

De aflevering eindigde met jarige tweelingzussen, van wie een borstkanker heeft. De andere zus wilde haar ­laten weten dat ze zo trots is op hoe haar zus hiermee omgaat.

Lips had eigenlijk een waterballet verwacht. Maar waar zoveel tv-programma's dergelijke persoonlijke verhalen zo dramatisch mogelijk maken, hield Sing It het opvallend droog. Dat kwam ook door het tempo: reden van het lied, het lied, twee zinnen reactie van de toehoorder.

Her en der werd heus wel een traantje weggepinkt, maar overdreven emotioneel werd het nergens. En dat voelde voor Lips raar genoeg - zingen durft hij het niet - net wat oppervlakkig.

Reageren? hanlips@parool.nl