Kunst & Media Bewaar

Hermitage ontvangt schilderij van Eduard Caspar Hauser

Op het werk van Hauser staat tsaar Nicolaas I
Op het werk van Hauser staat tsaar Nicolaas I © DFfotografie

De Hermitage heeft een portret van de Russische tsaar Nicolaas I ontvangen, gemaakt door de Zwitserse schilder Eduard Caspar Hauser. Het is het eerste werk van een internationaal bekende schilder in de collectie van de Hermitage.

De schenking is bijzonder omdat het museum geen echte eigen collectie heeft. "We hebben alleen spullen in relatie tot de vorige functie van het gebouw, het verpleeghuis Amstelhof," zegt een woordvoeder van de Hermitage Amsterdam. "Dit is het eerste werk van een bekende schilder."

Op het schilderij staat Nicolaas I afgebeeld, die tsaar was van het Russische Rijk van 1825 tot zijn dood in 1855. De tsaar was belangrijk voor de Hermitage omdat hij een museumvleugel met kunst en archeologische voorwerpen aan zijn paleis in Sint Petersburg liet bouwen en die opende voor publiek. De Hermitage opende in 1852 officieel als museum in Sint Petersburg.

Ruslandzaal
Het werk is geschonken door Vrienden van de Hermitage. Het is te zien in de Ruslandzaal, waar de relatie tussen de twee musea in Amsterdam en SInt Petersburg wordt uitgelegd.