Kunst & Media Bewaar

Hedy d'Ancona, bijna 80, zwiert als een meisje

Recht Van Spreken
Recht Van Spreken © NPO 2

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Recht Van Spreken.

In het programma Recht Van Spreken interviewt Elles de Bruin prominente Nederlanders op leeftijd over de laatste levensfase. Het pleit voor de deelnemers dat ze instemmen met het gesprek: een van de lastige aspecten van die laatste levensfase lijkt me de komst van een interviewer met draaiende camera die vraagt hoe het nu toch is om bijna dood te zijn.

Donderdag was Hedy d'Ancona aan de beurt voor het exitgesprek, en ook nu leek elke vraag bedoeld om haar nog wat dichter naar de peilloze afgrond te duwen. Hoe het voelde om bijna tachtig jaar te zijn. Waarom ze zoveel mannen had versleten. Hoe ze omging met het lichamelijk verval. Of ze het lot in eigen handen wilde nemen, als het leven lijden werd. Of ze bang was voor de dood.

Hoe het voelde om bijna tachtig jaar te zijn. Waarom ze zoveel mannen had versleten. Hoe ze omging met het lichamelijk verval

Het werd er allemaal niet beter op toen de oud-politica werd geconfronteerd met een videoboodschap van haar oude vrienden. Jeroen Krabbé prees d'Ancona als een ontzettend leuke, lieve, zorgzame en geestige vriendin, en zei dan ook niet te begrijpen waarom zoveel mensen de pest aan haar hebben. 

De boodschap van oud-collega Hans Simons kwam er kort samengevat op neer dat deze blij was dat d'Ancona geen tuinbroek droeg. Als Simons een dezer dagen tijdens het wandelen met de hond door een groep gemaskerde vrouwen wordt afgetuigd met het opgerolde zomernummer van Opzij, weten we in welke hoek we de daders moeten zoeken.

D'Ancona reageerde majestueus op alle narigheid in cadeauverpakking. Of ze bang was voor aftakeling? "Veel optakeling is er niet te verwachten." De camera volgde haar naar een verpleeghuis in de kop van Noord-Holland, waar de leden van een door haar bestuurde theatergroep dansten en zongen met dementerende ouderen. D'Ancona, bijna tachtig, zwierde mee als een meisje.

Reageren? hanlips@parool.nl