Kunst & Media Bewaar

GVB verbiedt 'rouwhoek' voor Albert Verlinde in metrostation

Jordy Koevoets maakte de rouwhoek als statement
Jordy Koevoets maakte de rouwhoek als statement © John Prop

Een kunstenaar heeft een werk waarop Albert Verlinde in rouwsferen te zien is, moeten weghalen van het GVB. Het werk van de Bredase kunstenaar Jordy Koevoets stond in een vitrine op metrostation Wibautstraat.

Het GVB zag het kunstwerk als kwetsend voor Albert Verlinde. Het bedrijf plakte het werk af met vuilniszakken en droeg Koevoets op het kunstwerk weg te halen. De kunstenaar noemt het censuur van het vervoerbedrijf.

"GVB hecht grote waarde aan vrijheid van kunstuitingen in openbare ruimtes, maar in dit geval was het werk dusdanig kwetsend voor een bepaald persoon dat wij tot deze ongebruikelijke beslissing zijn gekomen," laat een woordvoerder weten aan AT5.

Slechts als voorbeeld
Koevoets maakte de rouwhoek als een statement tegen de huidige consumptie- en media maatschappij. Hij gebruikte Verlinde naar eigen zeggen slechts als voorbeeld.

"Door de actie van het GVB heeft mijn werk alleen nog maar meer aandacht gekregen. Het heeft het tegenovergestelde effect gehad," aldus Koevoets. "Ook weet ik niet of het daadwerkelijk kwetsend is: ik heb van Albert Verlinde zelf nog niets gehoord."

Inmiddels heeft Verlinde tegen RTL Boulevard bevestigd geen hand te hebben gehad in het verwijderen van het kunstwerk. "Dit is kunst, die jongen wil iets vertellen en ik heb er geen problemen mee. Het is het GVB dat zegt: dit willen we niet. Ik blijf daar verder buiten."

Het incident heeft voor veel inspiratie gezorgd

Jordy Koevoets, kunstenaar

Op internet heeft Koevoets veel reacties gehad. Zo vinden mensen dat zijn werk geen kunst te noemen is. Koevoets is blij met alle ophef: "het heeft voor veel inspiratie gezorgd. Ik ga dit meenemen in mijn volgende werk." Koevoets wil zijn vervolgproject wederom bij het metrostation tentoonstellen.