Kunst & Media Bewaar

Gordon presenteert, want die zien we al zo weinig op tv

Screentest
Screentest © RTL 4

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Screentest.

De NCRV had dertig jaar geleden het programma Showmasters, waarin nieuwe presentatietalenten voor tv-programma's werden gezocht.

Showmasters werd gepresenteerd door wijlen Sandra Reemer en de bekendste presentatoren die het programma voortbracht waren Rolf Wouters en de gezette Willem Bol, die na een veelbelovende carrière uiteindelijk aan de bedelstaf raakte.

Niet echt een succesvolle voorgeschiedenis dus. Desondanks stofte RTL 4 - dat Showmasters in 1990 ook een jaar uitzond - het format af: blijkbaar zijn er nog niet genoeg talentenshows op tv.

De twaalf kandidaten van Screentest moeten hun presentatietalent tonen in items gebaseerd op reeds bestaande programma's.

Het eindresultaat had ongeveer dezelfde vaart als het dertig jaar oude Showmasters

Zo moesten zondag de wild bebaarde Joffrey en tegenkandidaat Joe Hello Goodbye nadoen. 

De volgende opdracht behelsde een rondje Rad van Fortuin. Gordon, die Screentest presenteert, mocht aan de bordjes draaien, en deed dat op hoge hakken. Dat was lachen ­natuurlijk.

De opdrachten werden beoordeeld door een jury, bestaande uit Nicolette Kluijver, Bert van Leeuwen en Robert ten Brink. Ervaren tv-presentatoren weliswaar, maar ook overbekende gezichten. 

Het eindresultaat had ongeveer dezelfde vaart als het dertig jaar oude Showmasters.

Lips zag kortom een stoffig, oud format waarin kandidaten scènes uit overbekende tv-spelletjes moesten naspelen, beoordeeld door juryleden die de kijker ook al van vele andere programma's kent, en het geheel werd ook nog eens gepresenteerd door een presentator die we ook al veel te vaak zien. 

Zelfs het meest frisse talent legt het af tegen zo veel oudbakken ingrediënten. 

Tegenover kijk­cijferkanon Boer Zoekt Vrouw zal RTL 4 op de zondagavond toch veel zwaarder materiaal moeten inzetten.

Reageren? hanlips@parool.nl