Kunst & Media Bewaar

Gevangenis Monologen: Muziektheater voor gedetineerden

Bewaakster (Birgit Schuurman) wordt overweldigd door gedetineerde Wesley (Poal Cairo), hier tijdens de voorstelling in de gevangenis van Almere
Bewaakster (Birgit Schuurman) wordt overweldigd door gedetineerde Wesley (Poal Cairo), hier tijdens de voorstelling in de gevangenis van Almere © Dingena Mol

Stress, agressie, de onderlinge band en het vaderschap. Het zijn herkenbare onder­werpen in de muziektheatervoorstelling Gevangenis Monologen, die deze zomer in vijftien gevangenissen wordt gespeeld.

Drie eenpersoonsbedden staan in de sportzaal van de Penitentiaire Inrichting ­Almere. Ernaast staat een stoel met een handdoek ­erover, onder de bedden liggen blauwe slippers. Het is het decor van een cellencomplex. "Ik wou dat mijn cel zo groot was," grapt een van de gedetineerden in het publiek.

In een van de bedden ligt een man weggedoken onder een deken. Een bewaakster, gespeeld door actrice Birgit Schuurman, gekleed in een blauw tenue van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), stapt de cel in.