Kunst & Media Bewaar

Gemeente ziet geen heil in herinvoering drugstesten na doden ADE

Tijdens Amsterdam Dance Event in oktober vielen drie doden door drugsgebruik.
Tijdens Amsterdam Dance Event in oktober vielen drie doden door drugsgebruik. © ANP

Na de drie drugsdoden op het Amsterdam Dance Event (ADE) in oktober vorig jaar pleitten SP, D66 en GroenLinks voor herinvoering van drugstesten op feesten. Tevergeefs. De gemeente wil er niet aan beginnen, blijkt uit een evaluatierapport van het dance-evenement dat vandaag is gepubliceerd.

Het testen van drugs op feesten en festivals is 'praktisch niet uitvoerbaar en verenigt zich niet met het beleid van drugsvrije feesten', aldus de gemeente. 'Het biedt maar in beperkte mate een oplossing. Het is, gezien het aantal evenementen in de stad, alleen al met ADE zijn er tachtig feestlocaties, onmogelijk om op alle feesten pillen te laten testen.'  

Daarnaast stellen de beleidsmakers dat met sneltesten maar een beperkt deel van de drugs worden herkend en nemen ze andere risicofactoren, zoals overdosering en combinatiegebruik, niet weg.

Amsterdam ziet meer in het verbeteren van de faciliteiten op de twee huidige 'teststations' in de stad, waar gebruikers nu hun drugs kunnen testen. 'Deze bieden meer ruimte voor goede voorlichting en bieden inzicht in de drugsmarkt.'

Regels aangescherpt
De gemeente heeft de regels voor organisatoren van dance-evenement aangescherpt na een evaluatie van het Amsterdam Dance Event vorig jaar. Tijdens het evenement overleden twee mannen en een vrouw nadat ze drugs hadden gebruikt. Het nieuwe beleid moet de gezondheidsrisico's verder beperken.

Zo moeten bezoekers duidelijk worden geïnformeerd over huisregels, de gezondheidsrisico's van drugs en de aanwezigheid en toegankelijkheid van gratis drinkwater. Ook moeten ze gekwalificeerde beveiligers en professionele medische hulpverleners inzetten, de in- en uitstroom van bezoekers goed reguleren en alle bezoekers controleren op wapens en drugs.

Niet uit te bannen
Volgens de gemeente is het beleid gebaseerd op het principe dat drugs niet thuishoren op feesten, maar dat het gebruik 'niet uit te bannen is'. Daarom is het beleid er met name op gericht de risico's die aan drugsgebruik kleven zoveel mogelijk te beperken.

De gemeente zegt dat de meeste organisatoren hun evenementen 'goed en veilig' organiseren. Degenen die dat niet doen, lopen echter het risico dat zij in de toekomst geen vergunning meer krijgen.