Kunst & Media Bewaar

Gemeente onderzoekt geluidsoverlast festivals

Milkshake Festival 2016
Milkshake Festival 2016 © Marc Driessen

Deze zomer onderzoekt de gemeente bij vijf festivals op de NDSM-werf en Westerpark hoe omwonenden het geluid van de evenementen ervaren. Het eerste onderzoek vindt plaats bij PITCH Festival op 1 juli.

De gemeente maakt voor onderzoek gebruik van de app MoSart. Buurtbewoners kunnen deze app gratis downloaden en tijdens de festivals aangeven hoe zij het geluid in de omgeving ervaren.

Gedurende dertig seconden wordt het omgevingsgeluid via de app geregistreerd, tegelijk beantwoordt de gebruiker vragen over hoe dat geluid wordt ervaren. Ter vergelijking worden de bewoners ook gevraagd op andere dagen een meting door te geven.  

In 2018 gaat in Amsterdam het nieuwe Stedelijk Evenementenbeleid in. Dit beleid moet zorgen voor een betere balans tussen evenementen en overlast voor de omgeving en de stad. De resultaten van dit onderzoek moeten duidelijk maken hoe effectief de maatregelen zijn die de stad nu gebruikt.  

Niet voor het eerst
Naast Pitch Festival doet de gemeente ook onderzoek rond de festivals Milkshake, op 29 en 30 juli, Encore, op 19 augustus, Volltt op 26 augustus en Valtifest op 9 september.  

In 2016 installeerde de gemeente ook een nieuw geluidsmeetsysteem rond het Westerpark.