Kunst & Media Bewaar

Filmmakers Lataster: 'Het gaat ons om hoe mensen zijn'

Documentairemakers Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch. 'We zijn van plan om de kinderen van Juf Kiet weer op te zoeken.'
Documentairemakers Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch. 'We zijn van plan om de kinderen van Juf Kiet weer op te zoeken.' © Linda Stulic

Negen kunstenaars en instellingen zijn genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017, de grootste cultuurprijs van de hoofdstad. De filmmakers Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch maken kans in de categorie 'beste prestatie'.

Peter Lataster (Amsterdam, 1955) en Petra Lataster-Czisch (Dessau, 1954) maken samen films sinds ze elkaar halverwege de jaren zeventig leerden kennen in Potsdam, Oost-Duitsland. Ze gingen daar beiden naar de Filmacademie; Petra volgde er scenarioschrijven en filmwetenschap, Peter deed camera.

Tot hun rijke oeuvre behoren gelauwerde documentaires, zoals Niet Zonder Jou (2010) over Peters ouders, Jeroen, Jeroen (2011) over een autistische jongen en Wakker In Een Boze Droom (2013) over vrouwen met borstkanker.