Kunst & Media Bewaar

Film Lucia de B. wint Italiaanse publieksprijs

Lucia de Berk en Ariane Schluter.
Lucia de Berk en Ariane Schluter. © ANP

De Nederlandse thriller Lucia de B. heeft op het prestigieuze Milaan International Film Festival de publieksprijs voor beste film gewonnen. Dat heeft producent Rinkel Film woensdag gemeld.

Het is de vierde prijs die Lucia de B. in Milaan krijgt. De film van regisseur Paula van der Oest werd eerder al door een jury van experts bekroond voor beste regie, beste hoofdrolspeelster (Ariane Schluter) en beste montage (Marcel Wijninga). De uitslag van de publieksprijs wordt pas na het festival bekendgemaakt. Het is voor zover bekend de enige Nederlandse productie die is bekroond in Milaan.

Het is niet de eerste buitenlandse prijs voor Lucia de B. De film, die vertelt over de Haagse verpleegkundige die jarenlang vast zat voor moorden die ze niet had gepleegd, was onder meer vorige jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film redde het tot de shortlist, de laatste selectie voordat de nominaties bekend worden gemaakt. Er wordt ook gewerkt aan een Amerikaanse remake van Lucia de B.

Paula van der Oest legt momenteel de laatste hand aan de verfilming van Tonio, het boek van A.F.Th. van der Heijden over het rouwproces na de dood van zijn zoon. De film, met in de hoofdrollen Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters, gaat op woensdag 5 oktober in première op het Parool Film Fest (Paff).

Lees ook: Ariane Schluter: 'Als je speelt, is het alsof je extra levens leidt' [+]