Kunst & Media Bewaar

Fiddler on the Roof maakt kans op acht Musical Awards

De cast van Fiddler on the Roof na de premiere van de musical begin november.
De cast van Fiddler on the Roof na de premiere van de musical begin november. © ANP

Fiddler on the Roof is de grootste kanshebber tijdens de Musical Awards 2018. De productie heeft acht nominaties in de wacht gesleept, zo maakte de jury donderdag bekend.

Was getekend, Annie M.G. Schmidt en De Marathon volgen met ieder zeven nominaties. De drie voorstellingen maken ook samen uit wie de award voor beste grote musical wint.

Recensent Patrick van den Haneberg gaf Fiddler on the Roof vorige maand vier sterren in Het Parool: 'Worstelende Acda is machtig schouwspel' (****)

In de categorie vrouwelijke hoofdrol in een grote musical nemen Jelka van Houten (De Marathon), Simone Kleinsma (Was getekend, Annie M.G. Schmidt) en Esmée Dekker (My Fair Lady) het tegen elkaar op. Bij de mannen gaat het tussen John Buijsman (De Marathon), William Spaaij (Was getekend, Annie M.G. Schmidt) en Thomas Acda (Fiddler on the Roof). Acda heeft tevens een nominatie binnengesleept voor zijn liedteksten in De Marathon.

Kleine musical
Bij de kleine musicals zijn Snorro, de gemaskerde held, The Bridges of Madison County en Adèle, Conny, Jasperina - De grote drie genomineerd voor beste kleine musical. Ellen Pieters (Adèle, Conny, Jasperina - De grote drie), Lone van Roosendaal (The Bridges of Madison County) en Renée van Wegberg (Liesbeth List, de musical) maken samen uit wie de beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine productie had. Dick van den Toorn (Snorro), René van Kooten (The Bridges of Madison County) en Stanley Burleson (From Sammy with Love) zijn bij de mannen genomineerd.

De jury van de Musical Awards bestaat uit Jon van Eerd, Charles Droste, Irene Moors, Michiel van Erp, Joris van Bennekom en Arno Gelder. Cornald Maas is de juryvoorzitter.

Het Musical Awards Gala vindt plaats op 24 januari in het AFAS Circustheater in Scheveningen. De uitreiking, gepresenteerd door Frits Sissing, is live te volgen op NPO 1.