Kunst & Media Bewaar

Famke Louise en Tele2 slaan terug met #hatersgonnalove

Famke Louise kreeg onlangs uitgebreid te maken met online negativiteit na het uitbrengen van nummers Op Me Monnie en VROOM
Famke Louise kreeg onlangs uitgebreid te maken met online negativiteit na het uitbrengen van nummers Op Me Monnie en VROOM © -

Vlogger en artiest Famke Louise is een mikpunt van internethaat. Nu is ze ambassadeur van de actie #hatersgonnalove van Tele2, met als doel online haters aan te pakken.

Zeven op de tien Nederlanders is klaar met de negativiteit online, onderzocht Tele2. Vlogger en artiest Famke Louise (19) kreeg er onlangs uitgebreid mee te maken na het uitbrengen van nummers Op Me Monnie en VROOM. De artieste en de telecomaanbieder slaan terug met de hashtag #hatersgonnalove.

Haar nummer Op Me Monnie (7,6 miljoen keer bekeken op YouTube) zou  volgens kijkers 'oorkanker' veroorzaken. Een andere reactie: 'Ik ga nog liever dood als ik jou vidio's kijken en ik kits gewoon om jou te zien' (sic).

Vlogger en artiest Famke Louise is sinds dat nummer een mikpunt van internethaat. Met VROOM, dat ze met rapper Bokoesam maakte, volgde nog een golf hatelijke berichten.

Campagne
Tijd om er iets tegen te doen. Telecomprovider Tele2 begint dinsdag de campagne #hatersgonnalove, met als doel online haters aan te pakken, Famke Louise is ambassadeur van de actie, die woensdag in Amsterdam een tram op lijn 2 laat rijden waarbij passagiers kunnen inchecken met een knuffel aan een Tele2-medewerker.

Uit een onderzoek van PanelWizard Direct onder ruim duizend respondenten van 16 jaar en ouder blijkt dat 66 procent van hen vindt dat de toon op sociale media de laatste jaren harder is geworden. Vrouwen ervaren dat sterker dan mannen.

Daar staat tegenover dat slechts 18 procent van de ondervraagden aangeeft spijt te hebben van negatief online gedrag.

Ik ben ook een mens en lees en zie die reacties onder mijn video's allemaal

Famke Louise

Famke Louise: "Dat vind ik best verrassend. Het lijkt voor mensen misschien alsof respectloze opmerkingen die online over iemand - in dit geval over mij - verschijnen hun niks doen. Maar ik ben ook een mens en lees en zie die reacties onder mijn video's allemaal."

Wat extra liefde
Haar advies: "Mensen moeten zich afvragen of je wat je online zegt, ook recht in iemand zijn of haar gezicht durven zeggen. Ik sta daar boven. De haters krijgen juist van mij wat extra liefde - want dat hebben ze volgens mij wel nodig."

Toch heeft, hoe cru ook, de negativiteit Famke Louise wel in het middelpunt van de publiciteit gebracht. "Ik snap je opmerking, maar het is niet tof. Zeker niet als het gaat over iets persoonlijks zoals een nummer, waar je met een team keihard aan hebt gewerkt. Ik begrijp dat kritiek erbij hoort, maar de toon en hoeveelheid waren bij vlagen heftig."

Inmiddels is het iets rustiger op haar tijdlijn, maar de afgelopen periode zou zomaar een inspiratiebron kunnen zijn voor nieuwe muziek, zegt ze. "Ik blijf doen wat ik leuk vind en door dat te doen, hoop ik een voorbeeld te zijn voor jongeren die ook met online negativiteit te maken krijgen."