Kunst & Media Bewaar

Facebook zet in op kunstmatige intelligentie

Facebook zet in op kunstmatige intelligentie
© ANP

Facebook gaat een aantal van zijn eigen regels en mogelijkheden aanpassen aan individuele gebruikers. Zo kan iedereen straks zelf te kennen geven hij aanstootgevend vindt en wat niet.

Topman Mark Zuckerberg wil daarbij gebruik maken van kunstmatige intelligentie (KI). Zuckerberg schrijft dat in 'Building Global Community', een document dat hij vannacht op Facebook heeft gepubliceerd en waarin hij de toekomst schetst van zijn sociale netwerk.

Zuckerberg gaat in het lijvige epistel van bijna 6000 woorden uitgebreid in op de rol die zijn sociale netwerk en internet in het algemeen hebben bij politieke betrokkenheid, nieuwsvoorziening en diversiteit.

"Mensen samenbrengen en de wereld verbinden willen we allemaal. Ik hoop dat we een nieuwe sociale infrastructuur kunnen bouwen voor de komende generaties."

Zuckerberg realiseert zich dat de cultuurverschillen tussen de miljarden gebruikers van Facebook zijn toegenomen. "Europeanen hebben minder problemen met naaktfoto's dan mensen uit Azië of Midden-Oosten. We willen daarom voortaan lokaal toezicht." Daarmee bedoelt hij: Een systeem waarbij gebruikers zelf kunnen laten weten wat ze acceptabel vinden.

Als een gebruiker dat niet doet, wordt er een 'gemiddelde' genomen van de voorkeuren van andere gebruikers in dezelfde regio. KI kan bijvoorbeeld helpen om te bepalen welke berichten seksueel getint of haatdragend zijn.