Kunst & Media Bewaar

Eerste soliste Maia Makhateli wint Alexandra Radiusprijs 2015

Eerste soliste Maia Makhateli wint Alexandra Radiusprijs 2015
© ANP

De eerste soliste van het Nationaal Ballet, Maia Makhateli, heeft de Alexandra Radiusprijs 2015 gewonnen. Met de prijs wordt sinds 1988 een bijzondere danser van het Nationale Ballet in het zonnetje gezet.

De Georgische Maia Makhateli kreeg de prijs uit handen van Radius zelf, de naamgeefster van de balletprijs en voormalig eerste soliste van het gezelschap. Tijdens het Gala van het Nationale Ballet ontving de balletdanseres 2500 euro en een kunstwerk.

De jury was in de beoordeling lovend over Makhateli. 'Maia Makhateli heeft zich in de loop der jaren bij Het Nationale Ballet ontwikkeld tot een veelzijdige danseres die zich onderscheidt door haar sterke techniek en haar persoonlijke expressie op het toneel. In het afgelopen seizoen wist zij te overtuigen op alle fronten, in alle aspecten van het gevarieerde repertoire.'

De uitreiking van de Alexandra Radiusprijs is jaarlijks één van de hoogtepunten voor de Vrienden van het Nationale Ballet. Dit gezelschap, bestaande uit 2000 liefhebbers, geeft steun aan het enige klassieke balletgezelschap van Nederland.