Kunst & Media Bewaar

Een vondst vanjewelste, die neven van Özcan Akyol

De Neven van Eus
De Neven van Eus © NPO 2

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Neven van Eus.

Lips geniet de laatste weken van Özcan Akyol. Een vondst vanjewelste, die neven, nichten, ooms en tantes van hem. De één woont nog in het verlaten bergdorpje waarvandaan zijn ouders naar Deventer verhuisden, de ander werkt in een hotel aan de toeristische en verwesterde Turkse kust en weer een ander heeft een witgoedzaak in het conservatieve Kayseri.

De Neven van Eus geeft daarmee een afgewogen beeld van de huidige staat van het land - tot op het bot verdeeld, zo blijkt. En het is Lips niet ontgaan: dat beeld wordt Ak­yol niet overal in dank afgenomen.

Een cynicus zou kunnen beweren dat de bedreigingen aan zijn adres Akyol niet slecht uitkomen - het genereert aandacht voor zijn programma -, maar wie de eerste vier afleveringen heeft bekeken, ziet een Akyol die zich bewonderenswaardig kwetsbaar opstelt en onbevangen poogt een integer portret te maken. Lips' bescheiden oordeel: geen dubbele agenda.

Bedreigingen kwamen niet slecht uit, maar Lips zag geen dubbele agenda

Kayseri, de conservatieve stad die Eus zondag bezocht, was nieuw terrein. "Mijn familie is niet conservatief, maar er wonen hier toch ook neven en nichten. Ik vind het een beetje spannend, want wat ik zeker weet van deze stad: de mensen zijn anders dan ik ben."

Hij was nog geen minuut met zijn achternicht op een plein en werd verjaagd door een horde agressieve Turken omdat hij 'een Europese hond' was. Met zo'n houding heb je geen vijanden nodig.

Kayseri is behoudend, probeerde zijn achternicht nog. Zijn neef de witgoedhandelaar had last van meel in de mond. "Je kunt niet vrijuit praten." Een bestuurslid van Erdogans AK-partij kon dat wel. "In Kayseri wordt aan alle sociale verwachtingen voldaan. De stad heeft alles."

Akyol zakte met een zucht van verlichting op een bankje. Kayseri had zijn positieve boodschap kunnen verkondigen. Op naar een weekje zonder haatmail.

Reageren? hanlips@parool.nl