Kunst & Media Bewaar

Dochter Lucebert: 'Laat zijn werk voor zichzelf spreken'

Deborah Campert, Remco Campert en Wim Hazeu tijdens  de presentatie van de biografie over Lucebert in het Stedelijk Museum.
Deborah Campert, Remco Campert en Wim Hazeu tijdens de presentatie van de biografie over Lucebert in het Stedelijk Museum. © Bas Czerwinski/ANP

Wat betekent het vurige antisemitisme van de jonge Lucebert voor de waardering van zijn werk? Die vraag stond centraal tijdens een debat in het Stedelijk Museum.

Meer dan duizend schilderijen, tekeningen en gedichten van Lucebert heeft het Stedelijk Museum in tientallen jaren aangekocht.

Dat was een belangrijk en zorgeloos bezit, tot de beheerder van het archief, Suzanne Héman, twee weken geleden de drukproef van de biografie van Wim Hazeu over Bertus Swaanswijk alias Lucebert ter lezing kreeg aangeboden.

De inhoud van de voorheen onbekende oorlogsbrieven waarin de jonge kunstenaar zich ontpopt als antisemiet en aanhanger van Adolf Hitler, veroorzaakten een schok in het museum dat zich vanaf de jaren vijftig met veel enthousiasme had ontfermd over Lucebert.