Kunst & Media Bewaar

Dj Michiel Veenstra pakt doorverkoper tickets aan op radio

Michiel Veenstra
Michiel Veenstra © ANP

3FM-dj Michiel Veenstra heeft maandag tijdens zijn uitzending een luisteraar gebeld die het nodig vond om kaarten van het concert van Jay-Z en Beyoncé voor een hogere prijs door te verkopen. 'Wat is dit voor een dickmove?'

De luisteraar appte zelf naar het radiostation om te vertellen dat hij handelde in de tickets voor het concert in de Amsterdam Arena. 'Ik koop de tickets voor Jay Z om ze door te verkopen, slechte artiest dat het ook is.'

Veenstra kon het niet laten om de jongen voor heel luisterend Nederland belerend toe te spreken. De doorverkoop van tickets is een doorn in het oog van veel regelmatige bezoekers van concerten. 

Grof
De confrontatie ging vervolgens gepaard met grof taalgebruik. Veenstra noemde de ticketverkoper 'een ontzettende eikel'. De luisteraar probeerde Veenstra zijn woede in te perken door te vertellen dat hij niet de enige was die op deze manier een extra zakcentje verdiende. 

'Wat is dat nou voor een kleutermotivatie?,' reageerde Veenstra. Daarna hing de luisteraar op.

Politiek
Vorig jaar werd in de Eerste Kamer het plan afgeschoten waarmee de doorverkoop van tickets voor absurde prijzen aan banden kon worden gelegd. De Tweede Kamer ging zeven jaar geleden wel akkoord met het plan. Zij wilden burgers de mogelijkheid bieden naar de rechter te stappen als de kosten voor een kaartje 'onredelijk' waren. Doorverkoop zou niet worden verboden, maar zou voor maximaal 20 procent meer dan de originele prijs mogen.

Een van de bezwaren van de senatoren was de manier waarop met het voorstel woekerprijzen zouden worden aangepakt.

De reguliere kaarten voor het concert van Beyoncé en Jay-Z komende zomer in de Amsterdam ArenA waren maandagochtend binnen twintig minuten uitverkocht. Op doorverkoopsites als Marktplaats, Seatwave en Ticketswap worden echter nog honderden kaarten aangeboden, vaak voor veel hogere prijzen.