Kunst & Media Bewaar

Dit zijn de belangrijkste Oscarnominaties

De film La La Land heeft de meeste Oscarnominaties gekregen.
De film La La Land heeft de meeste Oscarnominaties gekregen. © anp

In Beverly Hills, Californië, zijn dinsdag de nominaties voor de Oscars bekendgemaakt. Een overzicht van de belangrijkste nominaties.

Beste film

De meeste nominaties dit jaar kreeg La La Land. De film maakt op 14 Oscars kans, waaronder in de categorie Beste Film. De film kreeg vijf sterren van onze recensent [+]. 

La La Land gaat de strijd aan met Moonlight, Manchester by the Sea, Arrival, Fences, Lion, Hidden Figures, Hacksaw Ridge en Hell or High Water.

Beste vrouwelijke hoofdrol

Geen noot zuiver kunnen zingen en toch als operazangeres in Carnegie Hall optreden; de film Florence Foster Jenkins [+] toont een waargebeurd verhaal over de gelijknamige operazangeres die vooral bekend is geworden vanwege haar gebrek aan zangtalent. Meryl Streep is voor haar vertolking van deze operazangeres genomineerd voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

Verder zijn Natalie Portman met haar rol in Jackie, Emma Stone in La La Land, Isabelle Huppert in Elle en Ruth Negga in Loving genomineerd.

Beste mannelijke hoofdrol

Ook de film Manchester by the Sea is goed vertegenwoordigd in de nominaties. Het is een verhaal over een man (Casey Affleck) die het liefst van de aardbodem zou verdwijnen, maar net te veel verantwoordelijkheid voelt voor zijn familie. Lees onze recensie [+]. 

Behalve Casey Affleck zijn voor de beste mannelijke hoofdrol Ryan Gosling in La La Land, Denzel Washington in Fences Andrew Garfield in Hacksaw Ridge en Viggo Mortensen in Captain Fantastic genomineerd.

Beste regisseur

Mel Gibson won al eerder een Oscar voor beste regie, met zijn film Braveheart. Nu dingt hij weer mee naar de prijs met zijn film Hacksaw Ridge [+]. De biografische film gaat over een Amerikaanse soldaat, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Japanse slagvelden heldendaden verrichtte.

Behalve Gibson maken Damien Chazelle met La La Land, Barry Jenkins met Moonlight, Denis Villeneuve met Arrival en Kenneth Lonergan met Manchester by the Sea kans op de prestigieuze prijs.

Beste documentaire

De vijfdelige documentaire O.J.: Made in America toont een epische vertelling over de gevallen sportheld O.J. Simpson. De film werd tijdens het Idfa-festival veelvuldig geprezen. Nu is de documentaire genomineerd voor een Oscar. Lees meer: 'O.J. Simpson werd gespaard, het was payback time' [+] 

Naast O.J.: Made in America zijn de kanshebbers: 13th, I Am Not Your Negro, Fire at Sea en Life Animate.

Beste animatiefilm

The Red Turtle, de eerste lange animatiefilm van de Nederlandse filmmaker Michael Dudok de Wit, is een van de vijf films die kans maken op de Oscar voor beste lange animatiefilm. De andere genomineerden zijn de Zwitsers-Franse coproductie Ma Vie de Courgette, Kubo and the Two Strings van de Amerikaanse poppenanimatiestudio Laika en de Disney-producties Zootopia en Moana.