Kunst & Media Bewaar

Debat over Boef tijdens Noorderslag live te volgen

Jonge fans van Broederliefde tijdens de show vorig jaar
Jonge fans van Broederliefde tijdens de show vorig jaar © ANP

Het debat over rapper Boef op Eurosonic Noorderslag vindt vrijdag plaats tijdens de ESNS-conferentie. De sessie is live te volgen op sociale media, zo heeft de organisatie zaterdag bekendgemaakt.

Deelnemers aan het debat zijn Paul van Lange (hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam), Glen Faria (SPEC, management Boef), Claartje Nicolas (projectleider Bevrijdingsfestivals van Nationaal Comité 4 en 5 mei), Kim Dankoor (media coach en kenner van de hiphopcultuur) en Peter Kwint (Tweede Kamerlid van de SP).

Zij gaan met elkaar in gesprek over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een artiest in het algemeen en Boef in het bijzonder. Ook wordt gesproken over hoe een festivalorganisatie met dit soort kwesties moet omgaan.

Boef kwam eerder deze maand in opspraak vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken over 'kechs', straattaal voor hoeren. Dit kostte hem diverse boekingen bij festivals. Noorderslag besloot om hem op het affiche te laten staan maar wel aandacht te besteden aan de kwestie.

De kwestie Boef

Zal Boef door een boycot anders gaan denken? Columnist Theodor Holman denkt van niet. Verslaggevers Josien Wolthuizen en Lorianne van Gelder vinden dat rapper Boef een denkbeeld heeft dat hopeloos ouderwets is: 'Angstwekkende stap terug in de tijd'. Terwijl verslaggever Roelf Jan Duin een gelijkenis ziet met zijn jeugd, waarin Osdorp Posse zong over discosnollen: 'Niet iedereen is als Nick en Simon'. Voor Samira el Kandoussi is de term 'kechba' niets nieuws: 'Je was deugdzaam of een hoer, daar zat niks tussen'.