Kunst & Media Bewaar

De verhalen achter de foto's van Sander Veeneman

"14 jaar na onze eerste ontmoeting, ging ik opnieuw op zoek naar Liza. Na een uitgebreide zoektocht van een half jaar vond ik haar: straatarm en toch gelukkig."
"14 jaar na onze eerste ontmoeting, ging ik opnieuw op zoek naar Liza. Na een uitgebreide zoektocht van een half jaar vond ik haar: straatarm en toch gelukkig." © Sander Veeneman

Sander Veeneman (56) viert zijn dertigjarig jubileum als portretfotograaf. Achter zijn reportages gaan bijzondere verhalen schuil. 'Van deze foto krijg ik altijd een glimlach.'

Van prostituees tot ministers
Sander Veeneman (1962, Berkel en Rodenrijs) wilde vroeger altijd voetballer worden, hij werd fotograaf. Zijn officieuze doorbraak was op zijn elfde. Tijdens een schoolreisje fotografeerde hij een struisvogel door het busraam. Al zijn klasgenoten wilden de foto hebben. "Mijn eerste transacties," zegt Veeneman lachend.

Het duurde nog jaren voor zijn talent ook in deskundige kringen werd erkend. Nadat vier kunstacademies hem afwezen, kwam hij terecht op de School voor Fotografie in Den Haag, waar hij zijn studententijd grotendeels doorbracht in de doka.