Kunst & Media Bewaar

De Reünie kan Emmy winnen

Rob Kamphues met de klas van Anne Frank tijdens een aflevering van de reunie. Foto GPD
Rob Kamphues met de klas van Anne Frank tijdens een aflevering van de reunie. Foto GPD © UNKNOWN

AMSTERDAM - De uitzending van het KRO-programma De Reünie met de klas van Anne Frank is genomineerd voor een Emmy Award, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijs.

De nominaties voor de Emmy's zijn gisteren in Cannes bekendgemaakt. Op 22 november worden de prijzen in New York uitgereikt.

De aflevering van De Reünie - in het Engels Remembering school - werd op 27 december 2009 in Nederland uitgezonden.

In het programma kwamen vijftien oud-klasgenoten van Anne Frank na bijna zeventig jaar weer bij elkaar. Zij gaven in gesprekken met presentator Rob Kamphues niet alleen nieuw inzicht in het leven van Anne voordat zij naar Westerbork werd afgevoerd, maar lieten ook zien welke impact de oorlog heeft gehad op het leven van haar generatiegenoten: hoe zij de oorlog hebben beleefd en hoe hun leven zich daarna heeft ontwikkeld.

In de klas zaten negen leerlingen van Annes zesde klas (1940-41) op de 6e Montessorischool in de Niersstraat en zes leerlingen van klas 1L2 (1941-42) van het Joods Lyceum. Drie leerlingen zaten op beide scholen bij Anne in de klas.

Rob Kamphues: ''We zijn heel blij met deze nominatie. Het is voor ons als makers van De Reünie de kroon op ons werk. Het was daarbij een eer om deze aflevering met de oud-klasgenoten van Anne Frank te mogen maken. Ik zie de nominatie als een ode aan de vitaliteit van deze krasse tachtigers.'' (HET PAROOL)