Kunst & Media Bewaar

De Luizenmoeder wint Zilveren Nipkowschijf

Actrice Ilse Warringa in de rol van juf Ank.
Actrice Ilse Warringa in de rol van juf Ank. © AVROTROS

De Luizenmoeder heeft donderdag televisieprijs De Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De gelijkwaardige radioprijs, De Zilveren Reissmicrofoon, ging naar het programma Vroege Vogels.

Een vakjury van dertien tv-recensenten en mediajournalisten van kranten en tijdschriften stemde overtuigend op de droogkomische comedyserie De Luizenmoeder.

'In een land dat bij het minste of geringste tot op het bot is gepolariseerd, konden we tien weken hartelijk lachen om onszelf en onze stokpaardjes, dogma's en sociale ongemak,' staat te lezen in het juryrapport.

'Bij de koffieautomaat, in de schoolgangen, op de skipiste, het ging nergens anders over.' Dat uitte zich in duizelingwekkende kijkcijfers: naar de laatste aflevering keken 3,1 miljoen mensen.

Oeuvreprijs
Genomineerden Sinan Can (In het Spoor Van IS) en Ersin Kiris (Ersin in Wonderland) visten achter het net.

Bij de koffieautomaat, in de schoolgangen, op de skipiste, het ging nergens anders over

Uit het juryrapport over De Luizenmoeder

In mei werd al bekend dat André van Duin de oeuvreprijs mee naar huis neemt, vanwege zijn opvallende tweede jeugd op tv, als presentator van Heel Holland Bakt en serieus acteur in Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen

Özcan Akyol kreeg een eervolle vermelding vanwege zijn persoonlijk docuserie De Neven Van Eus.

Luchtige toon
Radioprogramma Vroege Vogels, dat al veertig jaar bestaat, won De Zilveren Reissmicrofoon van NPO-zender FunX en het programma De Taalstaat. 

Vroege Vogels werd onderscheiden vanwege de luchtige toon en licht klassieke muziek, terwijl er toch zware onderwerpen worden besproken. 'De schade die olieboringen aanrichten, gif in de voedselketen, het uitsterven van de bijen... Je raakt er nooit zo treurig van dat je de radio uitzet,' schreef de zeskoppige jury. 

Niets gekunstelds
Tineke de Nooy kreeg de Ere Zilveren Reissmicrofoon, omdat ze al sinds 1962 authentieke radio weet te maken. Uit het rapport: 'Aan Tineke valt werkelijk niets gekunstelds te ontdekken. Verbazing, onbedaarlijk lachen en oprechte interesse voor grote, maar vooral voor kleine dingen worden op volstrekt onvoorspelbare momenten vanuit een radio-emmer boven de luisteraars omgekeerd.' 

Podcast Bob kreeg een eervolle vermelding. De prijzen werden donderdagavond onder grote mediabelangstelling uitgereikt in Het Ketelhuis op het Westergasterrein. Het zijn dan ook de oudste televisie- en radioprijs van het land; al sinds 1961 worden ze uitgereikt door een wisselende groep beroepskijkers- en luisteraars.

Lees ook: 'Juf Ank is een verzameling van passief-agressieve vrouwen'