Kunst & Media Bewaar

De juf huilt in Vergeet Mij Niet, want Zishan is uitgezet

Voor Vergeet Mij Niet werd basisschool de Verrekijker in Katwijk een jaar gevolgd. Het is niet zomaar een basisschool, zag Han Lips.
Voor Vergeet Mij Niet werd basisschool de Verrekijker in Katwijk een jaar gevolgd. Het is niet zomaar een basisschool, zag Han Lips. © EO

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Vergeet Mij Niet over basisschool de Verrekijker.

Wat een verademing is 2Doc op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond. Was vorige week Wij Moszkowicz een schot in de roos, maandag wist Vergeet Mij Niet van Jan Jaap Kuiper van begin tot eind te boeien.

Kuiper volgde een jaar basisschool de Verrekijker in Katwijk, waar drie juffen en directeur Toon lesgeven aan kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Ze proberen dat op een zo normaal mogelijke manier te doen, maar dat valt niet mee als er 's ochtends stoeltjes leeg blijven en kinderen - uit alle windstreken en verdienstelijk Nederlands sprekend - vertellen hoe ze gezien hebben dat weer een familie werd opgehaald om uitgezet te worden.

Meisje, jaar of negen: "Juf, u huilt."
Juf: "Toen ik vanochtend hoorde dat Zishan weg was, moest ik wel een beetje huilen, ja. En nu weer."
Ander meisje: "Gaat het?"
Juf: "Ik mis hem. En als je iemand mist, wat moet je dan soms doen?"
Klas, collectief: "Huilen."

Weer een ander meisje: "Ik moet ook bijna huilen."
Juf: "Als je veel van iemand houdt, dan komt ie in je...?"
Klas: "Hart!"
Juf: "En ga je hem dan nog vergeten?"
Klas: "Neee!"

De volgende dag ontbreekt Mylena. Directeur Toon kan zijn 'godverdomme' nog net inslikken. Zo worden de leerkrachten steeds in een nieuwe toestand geworpen, waarbij ze geacht worden flexibel te zijn en meester over de ­situatie te blijven.

Directeur Toon - de man verdient een standbeeld, al zal hij zelf liever meer docenten en klaslokalen willen - moet ouders met pijn in zijn hart vertellen dat voor hun kinderen geen plaats is wegens ruimtegebrek.

In huize Lips bleef het heel stil de rest van de avond.

hanlips@parool.nl