Kunst & Media Bewaar

De Buit is georganiseerde misdaad met een zachte g

NPO3 - De Buit
NPO3 - De Buit ©

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Buit.

Na drie seizoenen Hunted ging AvroTros maandagavond nog een stapje verder met De Buit, waarin 'gezagsgetrouwe burgers zich op het criminele pad begeven'. Dat kun je ook 'aanzetten tot een misdrijf' noemen, dus wordt de achtdelige realityserie voorafgegaan door de wat laffe disclaimer dat het hier een 'sociaal experiment' betreft.

Om dat experiment extra sociaal aan te zetten was als ­locatie gekozen voor het Brabantse dorp Helvoirt, waar iedereen van de 5000 inwoners elkaar kent - dus ook de tien aspirant-overvallers.

De kennismaking van de kandidaten was dan ook meteen aanleiding voor Brabantse ­gezelligheid: iedereen vond het 'keileuk' en 'supergaaf' dat de andere dorpsbewoners ook meededen.

Wat de deelnemers er overigens niet van weerhield elkaar later een mes in de rug te steken: de één was 'geen echte ­Helvoirtenaar', de andere 'een broedkip' omdat ze vier kinderen in vier jaar had gekregen, en een van de duo's besloot om 'een zo'n klein mogelijke rol te spelen, zodat we het minst in beeld zijn'.

De nogal ongeorganiseerde misdaadbende had meer weg van een carnavalsvereniging dan van een strakke criminele club

Want alleen het duo dat alle opdrachten kan volbrengen en uit handen van de politie weet te blijven, mag de buit - 16.000 euro per duo - houden, volgens de regels van dit realityformat.

Intussen had de nogal ongeorganiseerde misdaadbende meer weg van een carnavalsvereniging dan van een strakke criminele club. Zo koos een Michiel Romeynlooka­like voor een overvaloutfit met een opvallend zwart-geel gestreepte sjaal, alsof hij als Maja de Bij vermomd ging.

Zijn partners in crime pasten proestend panty's over hun hoofd.

Maar het hoogtepunt vond Lips toch het moment dat de lokale 112-fotograaf Rampen Bartje, tevens handlanger, verscheen op de plaats delict. De Brabantse gezelligheid werd nog eens versterkt door de voice-over van Frank Lammers.

De Buit is georganiseerde misdaad met een zachte g.

Reageren? hanlips@parool.nl