GLENDALE - Lux Interior, frontman van de groep The Cramps, is woensdag overleden in een ziekenhuis in Glendale, Californië. De zanger, die 62 jaar is geworden, had hartproblemen.

Samen met zijn echtgenote Poison Ivy leidde Interior vanaf 1973 de groep die de popmuziek verrijkte met psychobilly - een wild mengsel van rockabilly, surfmuziek en punk. De bijbehorende teksten waren doorgaans niet erg fijnzinnig; het bekendste Crampsnummer heet Can your pussy do the dog.

De als Erick Lee Purkisher geboren Lux Interior ontmoette Poison Ivy (echte naam: Kristy Wallace) toen zij langs de weg stond te liften. Ze waren voor elkaar gemaakt; niet alleen waren ze beiden fanatieke platenverzamelaars, ook deelden ze een liefde voor goedkope horrorfilms uit de jaren vijftig.

Optredens van The Cramps waren fameus om het wilde podiumgedrag van Lux Interior. De collectie van de Rock and Roll Hall of Fame bevat het vel van een bassdrum dat door de zanger tijdens een show met zijn hoofd werd doorboord. (HET PAROOL)