Kunst & Media Bewaar

Concurrenten Common Linnets bekend

Conchita Wurst uit Oostenrijk.
Conchita Wurst uit Oostenrijk. © AP

The Common Linnets kennen hun concurrenten op het Eurovisiesongfestival. Vanavond werd duidelijk dat zij het zullen moeten opnemen tegen Zwitserland, Slovenië, Roemenië, Polen, Noorwegen, Griekenland, Malta, Wit-Rusland, Finland en Oostenrijk.

Montenegro, Hongarije, Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, San Marino, Oekraïne, Zweden en IJsland kwalificeerden zich net als Nederland dinsdag al in de andere halve finale. Behalve Denemarken, dat vorig jaar met zangeres Emmelie de Forest won met het liedje Only Teardrops, zijn Italië, Engeland, Spanje, Duitsland en Frankrijk al direct geplaatst voor zaterdag.

De uitslag werd net als dinsdag bepaald aan de hand van de stemmen van miljoenen tv-kijkers en namens alle 37 landen een vijfkoppige vakjury, die al op basis van de generale repetitie maandagavond haar punten had uitgedeeld.

De finale is zaterdagavond in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De bookmakers schatten Ilse DeLange en Waylon in als een grote kanshebber met hun liedje Calm After The Storm. Wat de tweede halve finale op donderdag nog voor invloed heeft op de voorspelling van de 'bookies' is niet te zeggen.