Kunst & Media Bewaar

Clown Bassie stopt ermee: 'Dag vriendjes en vriendinnetjes'

Bassie en Adriaan vorig jaar tijdens de opening van de tentoonstelling 'Bassie & Adriaan: voor alle fans'.
Bassie en Adriaan vorig jaar tijdens de opening van de tentoonstelling 'Bassie & Adriaan: voor alle fans'. © ANP

Bas van Toor zal nooit meer als clown Bassie optreden.

Vanwege zijn verslechterde gezondheid heeft de 82-jarige entertainer besloten te stoppen, vertelt hij aan Weekend.

"De oude huppelende Bas word ik nooit meer", zegt Van Toor. "Mijn pruikje, mijn rode neus en mijn flapschoenen liggen voorgoed in een koffertje opgeborgen op zolder. Dag vriendjes en vriendinnetjes, de jaren die me nu nog resten wil ik genieten van mijn vrouw Coby, van mijn kinderen en onze vrienden. Bassie is niet meer, het is vanaf nu alleen nog Bas."

Het is vanaf nu alleen nog Bas.

Bas

Het leven van Van Toor hing de afgelopen maanden aan een zijden draadje vanwege complicaties na een operatie aan zijn halsslagader. "Ik ben zelfs klinisch dood geweest, doordat ik een hartstilstand kreeg en dreigde te stikken", zegt hij.

Na maanden revalideren mocht de artiest afgelopen week weer naar huis. "Heel fijn. Maandenlang heb ik hiervan gedroomd. Alleen al het feit dat ik gewoon iets tegen Coby kan zeggen, maakt me intens gelukkig."

Het was niet de eerste keer dat de clown van het bekende duo Bassie en Adriaan langere tijd werd getroffen door medische tegenspoed. In 2016 werd hij getroffen door een auto-immuunziekte waarbij verlammingsverschijnselen optraden. Na maandenlange intensieve therapie herstelde Van Toor.