ARNHEM - Het Nederlands Openluchtmuseum opent volgende week een impressie van een Chinees restaurant uit de jaren zestig. De opening valt samen met de start van de thematentoonstelling 'Verhalen van Immigranten' in het Arnhemse museum, die stelt dat Chinese restaurants niet meer zijn weg te denken uit Nederland.

Eten kunnen bezoekers niet in het restaurant, maar zij krijgen er wel een beeld van een Chinees restaurant van vijftig jaar geleden, aldus een woordvoerster van het Openluchtmuseum. ''Dankzij de Chinezen gingen de Nederlanders in de jaren vijftig en zestig voor het eerst massaal uit eten en is 'naar de Chinees' gaan een begrip geworden.''

Het museumrestaurant is gevestigd in een bestaand pand in de Zaanse buurt van het museum. De inboedel is met hulp van de Chinese gemeenschap in Nederland verzameld. Ook videobeelden waarop een Chinese restauranthouder over zijn ervaringen in zijn restaurant in Amsterdam vertelt, zijn onderdeel van de expositie.

Het restaurant is vanaf 1 april te bekijken voor het publiek. Het Openluchtmuseum besteedt tot en met oktober ook aandacht aan verhalen van onder meer Turkse, Marokkaanse en Surinaamse immigranten. (ANP)