Kunst & Media Bewaar

Brandpunt-journalist Sakir Khader vrijgelaten

Brandpunt-journalist Sakir Khader
Brandpunt-journalist Sakir Khader © Twitter

De Nederlandse journalist Sakir Khader, die maandag door de Griekse politie werd opgepakt bij de Grieks-Turkse grens, is dinsdagmiddag vrijgelaten.

Volgens de KRO-NCRV is de verslaggever van het actualiteitenprogramma Brandpunt op weg naar Thessaloniki. De omroep laat weten kort telefonisch contact met Khader te hebben gehad. 

"Het gaat naar omstandigheden goed met hem, hoewel hij een dag lang geen eten heeft gekregen. Hij probeert zo snel mogelijk terug naar Nederland te komen."

Khader werkte in Griekenland aan een reportage over immigranten voor Brandpunt. 

Volgens KRO-NCRV had hij een Nederlands paspoort bij zich en twee Nederlandse perskaarten. De Griekse politie geloofde desondanks niet dat hij een Nederlandse journalist is. 

Identiteit
Khader denkt dat hij door zijn Arabische uiterlijk en naam niet wordt geloofd, zei samensteller van Brandpunt Robbert ter Weijden maandag. "De Griekse politie had de hele dag de tijd om zijn identiteit te checken, maar dat hebben ze niet gedaan, hij werd geen moment serieus genomen." 

De journalist bevond zich met een groep Syrische vluchtelingen die naar Europa wilde, op de Griekse oever van de grensrivier tussen Griekenland en Turkije.

De groep werd maandagochtend aangehouden door de Griekse politie. De rivier zou militair gebied zou zijn. Brandpunt had er een maand geleden nog probleemloos gefilmd.