Kunst & Media Bewaar

BBC maakt serie over Amsterdam, filmt in Leiden

Ook actrice Emma Watson was in Leiden voor opnames van de serie.
Ook actrice Emma Watson was in Leiden voor opnames van de serie. © AFP

De nieuwe BBC-serie The Miniaturist speelt zich dan wel af in Amsterdam, er zal geen enkel shot te zien zijn van de stad. Wél van Leiden.

De makers van de serie gaven 'om logistieke redenen' namelijk de voorkeur om vorige week een aantal scènes op te nemen in de Sleutelstad. En zo liepen Amsterdammers de kans ook mis om een glimp op te vangen van actrice Emma Watson, die momenteel te zien is in de bioscoophit Beauty and the Beast

De opnames in Leiden duurden een paar dagen. De gemeente had bewust geen ruchtbaarheid gegeven aan het feit dat Watson, vooral bekend van de Harry Potter-films, ook aanwezig was. 

De meeste opnames van de serie, zo'n 90 procent, worden verder in de studio in Groot-Brittannië gedraaid. 

Poppenhuis
The Miniaturist is gebaseerd op het boek Het Huis Aan De Gouden Bocht van schrijver Jessie Burton. De roman vertelt over een meisje uit de provincie dat in de Gouden Eeuw in Amsterdam trouwt met een vooraanstaande VOC-koopman.

Als huwelijksgeschenk van haar echtgenoot krijgt ze een bijzonder cadeau: een miniatuur replica van hun chique woning aan de Herengracht. De replica, inmiddels bekend als het poppenhuis van Petronella Oortman, is tegenwoordig een van de topstukken van het Rijksmuseum. 

De serie is eind 2017 op de BBC te zien. Het is niet duidelijk of The Miniaturist ook in Nederland te zien zal zijn.