Kunst & Media Bewaar

Astrid Lindgrenprijs voor Palestijnse kinderboeken

Het Tamar Institute for Community Education wint dit jaar de  Astrid Lindgren Memorial Award. Foto EPA/Alma Handout
Het Tamar Institute for Community Education wint dit jaar de Astrid Lindgren Memorial Award. Foto EPA/Alma Handout © UNKNOWN

STOCKHOLM - De Astrid Lindgren Memorial Award gaat dit jaar naar het Tamar Institute for Community Education, een organisatie die het lezen promoot in de Gazastrook en de Westbank. Aan de prijs is een bedrag verbonden van vijf miljoen Zweedse kronen (445.000 euro).

De jury prijst de volhardendheid, moed en vindingrijkheid van de organisatie die al twee decennia bezig is onder moeilijke omstandigheden. ''In de geest van Astrid Lindgren ziet het Tamar Instituut de kracht van woorden en de sterkte van boeken, verhalen en de verbeelding als een belangrijke sleutel tot moed, eigenwaarde en tolerantie'', onderbouwde de jury haar oordeel.

De eigenlijke prijs wordt op 2 juni uitgereikt in Stockholm door kroonprinses Victoria in het bijzijn van de Zweedse minster voor Cultuur Lena Adelsohn Liljeroth.

Astrid Lindgren werd wereldwijd bekend door haar verhalen over Pipi Langkous. Lindgren is in 2002 overleden op 95-jarige leeftijd. In datzelfde jaar werd de Astrid Lindgren Memorial Award door de Zweedse regering ingevoerd. (ANP/HET PAROOL)