Kunst & Media Bewaar

Arjan was zo zen als een boer maar zijn kan

Het Boerenleven
Het Boerenleven © NPO 1

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Het Boerenleven.

Zijn waterbuffels vertikten het om een beetje fatsoenlijk melk te geven. De ene was drooggevallen, de andere in training, volgens buffelboer Arjan. Weer een andere buffel was met zwangerschapsverlof of wilde botweg niet.

Het zijn nou eenmaal geen productiebeesten, zoals Arjan zei. En nog stronteigenwijs bovendien. Zoals buffel Faye: "Een tuttebel."

De kalfjes vonden de melk ook wel heel lekker. Dus als Arjan dan kwam melken vond hij de hond in de pot. Hoe Arjan het zag: ze zijn knap stressgevoelig, die buffels.

Van Fien, Choco en Froukje had hij dan weer wat eerder een kalfje verwacht, die sloegen een seizoentje over. Om buffelyoghurt en buffelmozzarella te kunnen maken had hij meer melk nodig. Maar dat was volgens Arjan 'een boerenstuk tussen mij en die buffels'.

Bij de boer zelf geen spoor van stress, heerlijk!

Bij de boer zelf geen spoor van stress, heerlijk! Waarom had Omroep Max deze eerste aflevering van Het Boeren­leven eigenlijk Buffelen genoemd?

Arjan had zijn kantoorbaan bij een werving- en selectiebureau eraan gegeven om boer te worden. Dan denk je dat de televisie langskomt om zijn nieuwe begin tegen de klippen op te filmen, niet helemaal zonder leedvermaak, zoals bij Ik Vertrek.

De zaken gingen niet best, maar geen centje pijn. De grond is van zijn oude moeder, dus de huur mocht geen naam hebben.

Het werd rustgevend heimat-tv, zoals Boer Zoekt Vrouw. Maar dan niet zo monomaan als we daar weleens zien. ­Arjan had gewoon zijn flatje in Eindhoven aangehouden.

Presentator Erben Wennemars probeerde hem nog op te poken. Mooi, dat ongeduld van de boerenzoon en oud-topsporter. Die had die belazerde waterbuffels duidelijk nog het liefst strafrondjes laten lopen, aan de ergometer gelegd, prestatiebevorderende middelen toegediend. Maar nee, Arjan was zo zen als een boer maar zijn kan.

Reageren? hanlips@parool.nl