Kunst & Media Bewaar

Archief Boeli van Leeuwen naar Letterkundig Museum

Archief Boeli van Leeuwen naar Letterkundig Museum
© THINKSTOCK

Het Letterkundig Museum in Den Haag verwerft de literaire nalatenschap van de Curaçaose schrijver Boeli van Leeuwen, die in 2007 op 85-jarige leeftijd overleed. Het archief, dat bestaat uit brieven, aantekeningen voor essays en manuscripten, wordt vandaag overgedragen.

Het museum toont enkele hoogtepunten uit het archief van Van Leeuwen, waaronder het tot op heden enig bekende exemplaar van de dichtbundel Tempels in woestijnen uit 1947.

Van Leeuwen geldt als een van de grootste schrijvers van de Nederlandse Antillen. Samen met Tip Marugg, die in 2006 overleed, en Frank Martinus Arion vormden hij de Grote Drie Antilliaanse schrijvers. Van Leeuwen schreef onder meer De rots der struikeling, De eerste Adam en Het teken van Jona. Hij ontving diverse prijzen.

Van Leeuwen was doctor in de juridische wetenschappen. Hij studeerde in Leiden, waarna hij in 1950 promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte op Curaçao als hoofd Algemene en Juridische Zaken en fungeerde als secretaris van het Eilandgebied.