Kunst & Media Bewaar

Andere Tijden blikt terug op rellen Overtoomse Veld in 1998

In juli 1998 bezocht kinderrechter H. de Groot de buurt om de problematiek in kaart te brengen
In juli 1998 bezocht kinderrechter H. de Groot de buurt om de problematiek in kaart te brengen © ANP

Het televisieprogramma Andere Tijden blikt zaterdagavond terug op de zogenaamde 'Marrokaanse opstand' in 1998 in de wijk Overtoomse Veld.

Twintig jaar geleden kondigde een ogenschijnlijk klein incident - een brandende prullenbak op het August Allebéplein - een periode van grote onrust aan in de wijk Overtoomse Veld.

Politie en Marokkaanse jongeren raakten in die tijd geregeld slaags en in april 1998 liep het uit de hand. De ME moest er aan te pas komen omdat een stenenregen het te gevaarlijk maakte voor de gewone politieagenten. 

Provocatie
De Marokkaanse jeugd bezorgde de politie destijds al jaren grote problemen, met name de groepen rondhangende jongeren zorgden voor onrust.

Waar de politie sprak van provocatie en diefstal, meenden de jongeren dat de politie ze als criminelen behandelden. De Hollandse jongerenwerkers zouden de Marokkaanse jeugd niet begrijpen, was een veelgehoorde klacht.

Andere Tijden besteedt zaterdagavond de aflevering aan de zogenaamde 'Marokkaanse opstand'. In de uitzending kijken buurtbewoners terug op de problemen in de wijk. Ook geven ze antwoord op de vraag hoe je een stempel als 'Marokkaanse probleemwijk' kwijtraakt.

Andere Tijden
zaterdag 14 april, 21.20 uur op NPO 2