Kunst & Media Bewaar

Amsterdamse modestudenten winnen prijzen op Fashion Week

Danial Aitouganov en Marlou Breuls met hun prijzen.
Danial Aitouganov en Marlou Breuls met hun prijzen. © Team Peter Stigter

Twee Amsterdamse modestudenten zijn donderdagavond in de prijzen gevallen op de Amsterdam Fashion Week.

Tijdens de zomereditie van de Amsterdam Fashion Week wordt jaarlijks de belangrijke modewedstrijd Lichting gehouden. De grootste talenten van de zeven Nederlandse modeacademies worden uitgenodigd om mee te dingen naar de prijs door middel van een catwalkshow.

Veelbelovende carrière
De winnaar van dit jaar is Danial Aitouganov, die studeerde aan het Amsterdam Fashion Institute (Amfi).

Van de veertien modestudenten die hun werk mochten presenteren vond de jury, met onder anderen Rem D. Koolhaas van schoenenmerk United Nude en Hugo Boss-ontwerper Michael Kampe, zijn collectie het beste uitgevoerd. Aitouganov wint 10.000 euro om een nieuwe collectie mee te maken.

Amsterdamse hoedenmakers
Aitouganovs collectie heet The Second Sex - Vol. II en bestaat uit vrolijke, kleurrijke kleren met bijzondere prints. Hij heeft bijzondere aandacht besteed aan een stel opvallende hoofddeksels, waarvoor hij de hulp inriep van twee Amsterdamse hoedenmakers: Dirk-Jan Kortschot en Marcel de Leeuw van De Hoedenmaker op de Keizersgracht.

Nieuw deze editie was de publieksprijs. Een groep modeprofessionals koos hiervoor eveneens een Amsterdamse student. Marlou Breuls, ook afgestudeerd aan het Amfi, gaat naar huis met een prijs van 3000 euro.

Niet zelden betekent het winnen van de wedstrijd Lichting de start van een veelbelovende carrière. Bastian Visch mocht twee jaar geleden bijvoorbeeld na het winnen van de prijs een grote collectie maken voor V&D.