Kunst & Media Bewaar

100.000 gebruikers na één uur voor nieuwe MegaUpload

Kim Dotcom
Kim Dotcom © ANP

Mega lijkt op MegaUpload, maar met één heel groot verschil;  het is juridisch helemaal dichtgetimmerd. De nieuwste digitale opslagruimte van ondernemer Kim Dotcom ging vandaag online en had na een uur al meer dan 100.000 gebruikers. Dat meldt technologiesite The Next Web.

Mega is de opvolger van MegaUpload. Die laatste werd op aandringen van de FBI uit de lucht gehaald. In de tenlastelegging stond dat medewerkers van Megaupload, met oprichter Kim Dotcom voorop, werden beschuldigd van schending van de copyrightwetgeving. De site zou worden gebruikt voor de grootschalige uitwisseling van films, tv-series, muziek en ander materiaal waarop auteursrechten rusten.

Bijzonder aan de nieuwe site Mega, waar nieuwe bezoekers gratis 50 gigabyte aan opslag ruimte krijgen, is de manier waarop de bestanden worden vergrendeld. De bestanden worden direct versleuteld tot een ingewikkelde code. Niet te kraken voor de medewerkers van Mega, en belangrijker: ook niet door justitie. De sleutel tot de bestanden liggen alleen bij de gebruiker.