Kunst & Media Bewaar

'Rijksmuseum geen verplichting voor leerlingen'

Publiek voor De Nachtwacht
Publiek voor De Nachtwacht © ANP

Leerlingen hoeven niet verplicht naar het Rijksmuseum tijdens hun leerplichtige jaren. Ook andere musea komen in aanmerking voor een bezoek, vindt minister Van Engelshoven (Cultuur).

Ze zei dat maandag tijdens de behandeling van de cultuurbegroting, toen er discussie over de maatregel ontstond. Diverse Kamerleden stelden dat ook andere rijksmusea in aanmerking komen voor een tripje met de klas. 

Corinne Ellemeet van GroenLinks zei dat scholieren eerst maar eens naar de musea in de eigen omgeving moeten. Anders wordt volgens haar te veel het beeld versterkt dat je altijd voor kunst naar Amsterdam moet.

Zelf kiezen
Minister Van Engelshoven gaf daarop aan dat het Rijksmuseum niet het enige museum is dat bezocht kan worden. Scholen mogen zelf kiezen. "Ze zijn vrij, het is geen verplichting. Het gaat om de bredere werkelijkheid achter het iconische Rijksmuseum."

De indruk dat leerlingen op schoolreisje moeten naar het Rijksmuseum ontstond in aanloop naar Rutte III, toen onderdelen van het regeerakkoord uitlekten. In het akkoord zelf staat de maatregel als volgt geformuleerd: 'We maken het mogelijk dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum en ons parlement bezoeken.'