Kunst & Media Bewaar

'Nieuwe Da Vinci ontdekt in Zwitserse kluis'

Liefhebbers bezoeken een tentoonstelling met tekeningen van Da Vinci in Venetie. Lang werd gedacht dat hij ook slechts een tekening had gemaakt van de edelvrouw Isabella d'Este.
Liefhebbers bezoeken een tentoonstelling met tekeningen van Da Vinci in Venetie. Lang werd gedacht dat hij ook slechts een tekening had gemaakt van de edelvrouw Isabella d'Este. © AFP

Lang werd gedacht dat Leonardo da Vinci slechts een tekening had gemaakt van de edelvrouw Isabella d'Este. Vrijdag bleek dat van de vrouw ook een schilderij is gemaakt dat na jaren uit een Zwitserse kluis tevoorschijn kwam, berichtte de Italiaanse krant Corriere della Sera.

De ontdekking van de 'nieuwe' Da Vinci beantwoordt een hoop vragen van kunstkenners. Die vermoedden tot nu toe dat Da Vinci geen tijd of belangstelling meer had om de edelvrouw te schilderen. Het schilderij (61 bij 46 cm) lag lange tijd weg te stoffen in de collectie van een Italiaanse familie, die graag anoniem wil blijven.

Onderzoek moet uitwijzen of elementen uit het kunstwerk niet gemaakt zijn door Gian Giacomo Caprotti, één van Da Vinci's pupillen. Enkele details zouden zijn geschilderd door deze jonge Italiaan, waarvan werd beweerd dat hij de minnaar was van de geschilderde Isabella d'Este.