Kunst & Media Bewaar

'Mark Zuckerberg getuigt voor Congres'

'Mark Zuckerberg getuigt voor Congres'
© ANP

Facebooktopman Mark Zuckerberg maakt vermoedelijk komende maand zijn opwachting bij een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.

De druk vanuit de politiek, media en samenleving zou het onmogelijk maken om weg te blijven, zeggen bronnen binnen het techbedrijf tegen CNN.

Facebook ligt onder vuur vanwege het schandaal rond Cambridge Analytica. Dat databedrijf zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt om kiezersprofielen te maken. Die waren bedoeld om het stemgedrag van kiezers te kunnen beïnvloeden.

Dataprivacy
Naast de 33-jarige Zuckerberg zijn ook topmannen van andere techbedrijven uitgenodigd door senator Chuck Grassley, voorzitter van de juridische commissie in de Senaat. Het gaat om Sundar Pichai van Google en Jack Dorsey van Twitter. Die hoorzitting over dataprivacy moet op 10 april plaatsvinden. Het is nog onduidelijk of Zuckerberg ook op die zitting verschijnt.

Een bron binnen het Congres zegt tegen persbureau Bloomberg dat Zuckerberg mogelijk tekst en uitleg komt geven op 12 april, bij een commissie van het Huis van Afgevaardigden. De planning zou echter niet vaststaan en officieel is nog geen knoop doorgehakt, aldus een andere ingewijde.

Zuckerberg heeft zich er evenwel bij neergelegd dat hij ergens in de komende weken zal verschijnen voor het Congres, zeggen de bronnen van CNN. Facebook zou de strategie voor zijn verklaring al aan het voorbereiden zijn.

Lees ook: Als Facebook het wil, dan wint de Piratenpartij de verkiezingen