Kunst & Media Bewaar

'Mag ik je even inpluggen?' is een wat onhandige openingszin

Langs De Oevers Van De Yangtze.
Langs De Oevers Van De Yangtze. © VPRO

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de VPRO-reisserie Langs De Oevers Van De Yangtze.

'Mag ik jou even inpluggen?" roept een van de Chinese jongens wanneer meestervrouwenversierder Amigo hen vraagt naar een goede openingszin over een mobieltje. De onhandigheid met vrouwen straalt van de jongens af.

Amigo, type goed verzorgde playboy, laat zijn klanten oefenen op zijn zwangere vrouw. "Handel je in aandelen?" probeert eentje het gesprek op te starten. Presentator Ruben Terlou ziet het in de nieuwste sublieme VPRO-reisserie Langs De Oevers Van De Yangtze lachend aan. En toch houdt hij er een dubbel gevoel aan over want door het overschot aan mannen in China is de kans groot dat deze verder aardige jongens alleen zullen blijven.

Want dat zijn het: aardige jongens. In Langs De Oevers Van De Yangtze ziet Lips sowieso Chinezen opvallend veel lachen. Daar gaat het stereotype beeld van een stug en beetje asociaal volk. Terlou mag ook bij een huwelijksaanzoek zijn in de KFC. Op het moment suprême barsten bruid en bruidegom, knielend in een hartje van kaarsjes, allebei in tranen uit, maar als hij opstaat, zegt de bruid: "Heb ik al gezegd dat je mocht staan?" En tot de cameraman van Terlou: "Maak me dunner op tv!"

Ook in de aansluitende Tegenlicht-uitzending gaat het over de liefde. Leidt al dat daten online tot robotisering van het versierspel? Misschien gaat het nog wel veel verder. Psycholoog Robert Epstein ging na zijn stukgelopen huwelijk op zoek naar liefde online. Hij ontmoette ene Svetlana uit Rusland met wie hij uren mailde. Tot het hem opviel dat ze vaak in herhaling viel. Hij mailde wat willekeurige letters en kreeg prompt weer een mail. Svetlana was een chatbot. Met virtual reality-techniek en robotica worden in Maleisië zelfs seksrobots ontwikkeld met emoties en kunstmatige intelligentie. Over dertig jaar klinkt de openingszin 'Mag ik je inpluggen?' niet zo bizar meer.

hanlips@parool.nl