AMSTERDAM - Het zou goed zijn om niet naar de finale van het Eurovisiesongfestival te kijken, vindt het COC. De homobelangenorganisatie zei dit in een reactie op het stevige optreden van de Russische politie tijdens een homoparade zaterdag in Moskou.

''Als je enigszins betrokken bent met burgerrechten en met de rechten van homo's, dan heb je je buik wel vol van Moskou'', zei een woordvoerder namens COC-voorzitter Wouter Neerings.

Zaterdagavond is in Moskou de finale van het Eurovisiesongfestival. Gordon, als lid van De Toppers uitgeschakeld voor de finale, zei eerder al de parade te steunen. Aanvankelijk was hij van plan mee te lopen, maar hij zag daar op advies van de organisatie - die zijn veiligheid niet kon garanderen - van af.

De betoging was verboden door de autoriteiten, maar de demonstranten gingen toch de straat op. ''Het is een burgerrecht om voor je eigen mening uit te komen'', zegt Neerings. Het COC vindt het dan ook schandalig wat er in Moskou is gebeurd. ''We proberen om Rusland voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens te krijgen, om te bedingen dat Rusland dit soort demonstraties voortaan toestaat.'' (ANP)