Kunst & Media Bewaar

#klimaatkonijn nieuwe mascotte klimaatverandering?

Het klimaatkonijn heeft de plek van de ijsbeer ingenomen als mascotte voor zorgen om het klimaat.
Het klimaatkonijn heeft de plek van de ijsbeer ingenomen als mascotte voor zorgen om het klimaat. © Zondag met Lubach

Vergeet de zielige ijsbeer op een smeltende ijsschots, Zondag met Lubach en Gerrit Hiemstra proberen van een konijn de nieuwe mascotte voor de klimaatverandering te maken.

In de laatste aflevering van het seizoen van Zondag met Lubach besteedde presentator Arjen Lubach aandacht aan het feit dat de politieke partijen in de verkiezingscampagne opvallend weinig aandacht voor het klimaat leken te hebben.

Hij liet een filmpje zien van VVD-coryfee Ed Nijpels, die het had over een 'klimaatkonijn' dat bij de kabinetsformatie 'uit de hoge hoed' gaat komen.
'Na de rekeningrijdrups, de eigenrisicoeend en de belastingbaviaan is er nu ook het klimaatkonijn,' voegde Lubach eraan toe.

NOS-weerman en meteoroloog Gerrit Hiemstra deed na de uitzending een oproep op Twitter: 'Zet #klimaatkonijn in je twitternaam als je het klimaat belangrijk vindt!'.

Sindsdien prijkt achter zijn twitternaam een emoji van een konijn. 

Klein gebaar
Het #klimaatkonijn vermenigvuldigt zich nog niet zo snel als 'America first, Netherlands second', maar politieke partijen worden via Twitter wel opgeroepen om #klimaatkonijn op de agenda te zetten bij de onderhandelingen. 

Hiemstra: "Het is natuurlijk een klein gebaar, maar elk beetje extra aandacht is goed. En het is wel een manier om duidelijk te maken dat het onderwerp je zorgen baart. We kunnen er alleen iets aan veranderen als iedereen mee doet. Dit probleem los je niet op met een klein groepje idealisten of wetenschappers."

Tot nu toe komt #klimaatkonijn voor in ruim 3200 tweets, dat is vooralsnog een ruime voorsprong op #paashaas.