Kunst & Media Bewaar

'Hoffman was aardig, maar erg op zichzelf'

 Philip Seymour Hoffman in de film 'Capote.'
Philip Seymour Hoffman in de film 'Capote.' © AP

Acteur Philip Seymour Hoffman, die vandaag plotseling overleed, was een aardige man. Maar hij was ook erg op zichzelf. Dat vertelt een Nederlandse buurman, die bij hem in een van zijn huizen in de West Village in New York woonde.

Jasper Rischen is student journalistiek aan Columbia University. 'Het appartement in ons gebouw gebruikte hij voornamelijk om te werken en te repeteren', vertelt de Nederlander.

'Ik kwam hem regelmatig in de lift tegen. Hij was aardig, groette je altijd. Maar hij had er duidelijk weinig behoefte aan om meer woorden te wisselen. Soms stond hij op het stoepje te roken, of vroeg hij om een vuurtje.'

Slecht uitziend
Hoffman was de laatste maanden minder vaak in het gebouw. 'Onlangs heeft hij al zijn meubels weg gehaald', vertelt Rischen. 'Hij ging het pand onderverhuren aan een vriend.' De acteur zag er de laatste tijd ook slecht uit, vond de Nederlandse student.

'Hij oogde ongelukkiger dan daarvoor. Al is dat natuurlijk geen observatie die ik ook met feiten kan onderbouwen. Hij was chagrijniger dan normaal, maar bleef wel altijd correct groeten.'