Kunst & Media Bewaar

'Geen fouten in uitzending DWDD met Brandt Corstius'

Journalist en televisiemaker Jelle Brandt Corstius
Journalist en televisiemaker Jelle Brandt Corstius © ANP

Er zijn geen fouten gemaakt in de aflevering van De Wereld Draait Door waarin presentator Mathijs van Nieuwkerk journalist Jelle Brandt Corstius interviewt over zijn seksueel misbruik.

Dat concludeert De Raad voor de Journalistiek naar aanleiding van een klacht van televisieproducent Gijs van Dam tegen het programma. 

Van Dam meent dat in de uitzending 25 oktober 2017 duidelijk wordt dat de beschuldigingen van Brandt Corstius op hem gericht zijn. Ook vindt de aanklager dat het programma van tevoren onderzoek had moeten doen naar het verhaal van de journalist. 

Barend & Van Dorp
DWDD nodigde Brandt Corstius uit vanwege zijn interview in Trouw waarin hij openbaart dat hij in zijn televisiecarrière slachtoffer is geworden van seksueel misbruik. Dit zou zijn gebeurd toen Brandt Corstius werkzaam was als muziekredacteur bij het programma Barend & Van Dorp. 

De Raad vindt dat DWDD niet kan worden aangerekend dat naderhand door alle media-aandacht, en uiteindelijk ook door toedoen van Van Dam zelf, herleidbaar was dat het verhaal van Brandt Corsitus in de uitzending over Van Dam ging.

Kritisch
Ook stelt de Raad dat Van Nieuwkerk Brand Corstius voldoende kritisch heeft benaderd en nuance heeft aangebracht tijdens het interview. Daarnaast hield Van Nieuwkerk door zijn vraagstelling voldoende ruimte over voor de kijker om een eigen oordeel te vormen over de kwestie.

Eerder concludeerde De Raad dat ook Dagblad Trouw niet de fout is ingegaan door het interview in het dagblad. 

Lees het interview met journalist Jelle Brand Corstius: 'Ik lachte het misbruik weg'

#MeToo
De internationale aandacht voor ongewenst gedrag door de #MeToo-discussie, leidt ook binnen de gemeente Amsterdam tot meer meldingen van ongewenst seksueel gedrag.