Kunst & Media Bewaar

'De telefoon is een pretpark dat altijd open is'

De Monitor
De Monitor © NPO 2

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Monitor.

In De Monitor ging Teun van de Keuken onderzoeken hoe gevaarlijk appen in de auto nu eigenlijk is en wat de beste manier is om appen in de auto een halt toe te roepen.

Die eerste kwestie werd getest op een gesloten circuit waar twee vrijwilligers tegelijk moesten rijden en appen. Hun rij- en reactievermogen ging hard achteruit en de appjes zelf werden er ook niet beter op.

Helaas waren ze er voor de rijtest al van overtuigd dat je niet moet appen achter het stuur, sinds ze beiden getuige waren geweest van een dodelijk ongeluk door mobielgebruik.

Niet appen achter het stuur is dus de boodschap, maar toch maakt 62 procent van de automobilisten gebruik van de telefoon tijdens het rijden, onder meer om appjes te sturen en te lezen.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen wist waarom: "De telefoon is een pretpark dat altijd open is."

Lips belooft hierbij aan mevrouw Lips nooit meer te appen achter het stuur

Zelfs verkeersslachtoffer Renske van Dijk, die blijvend letsel opliep nadat een appende vrachtwagenchauffeur op haar stilstaande auto inreed, gaf toe dat ze nog weleens op haar telefoon keek tijdens het rijden.

Op de vraag waarom ze dat deed had ze niet echt een bevredigend antwoord: "Je hoort dat geluidje en dan heb je de drang om te reageren."

Op appen achter het stuur staat nu een boete van 200 ­euro, maar minister Grapperhaus wil daar twee jaar gevangenisstraf van maken. Dat klinkt voortvarend, maar handhaving blijkt veel belangrijker dan strenger straffen. Als een automobilist denkt dat de pakkans gering is, neemt hij het risico.

En die elf mobiele camera's die appende ­bestuurders moeten gaan betrappen, zijn op de honderden kilometers snelweg die Nederland telt puur symboolpolitiek. Maar Lips belooft hierbij aan mevrouw Lips nooit meer te appen achter het stuur.

Reageren? hanlips@parool.nl