Kunst & Media Bewaar

'Birdman' en 'The Grand Budapest Hotel' toppers voor Oscar

Michael Keaton en Edward Norton in Birdman
Michael Keaton en Edward Norton in Birdman © 20th Century Fox

De tragikomedie 'Birdman' en de komedie 'The Grand Budapest Hotel' hebben de meeste nominaties op zak voor de Oscars, de prestigieuze prijzen van de Amerikaanse filmindustrie. De films zijn allebei negen keer genomineerd, waaronder in de categorie beste speelfilm. De Academy maakte vandaag in Los Angeles de nominaties bekend voor alle 24 categorieën.

'The Grand Budapest Hotel', van regisseur Wes Anderson, gaat over een hotelmanager van een beroemd Europees hotel. In 'Birdman' van regisseur Alejandro González Iñárritu gaat het over een Hollywoodster die een keer in zijn leven een serieus toneelstuk wil maken.

'Birdman' maakt kans op een gouden beeldje in onder meer de categorie beste acteur (Michael Keaton), beste mannelijke bijrol (Edward Norton) en beste vrouwelijke bijrol (Emma Stone). 'The Grand Budapest Hotel' doet een gooi naar de prijzen in categorieën als beste regie en beste kostuums.

De oorlogsfilm 'The imitation game', over het leven van het miskende wiskundige genie Alan Turing, is acht keer genomineerd. 'Boyhood', een film over het opgroeien van een Amerikaanse jongen, is in de race voor zes Oscars. Ook de film 'American sniper' over een scherpschutter in Irak heeft zes nominaties op zak.

De winnaars worden 22 februari in Los Angeles bekendgemaakt. De ceremonie zal op televisie te volgen zijn in meer dan 225 landen en gebiedsdelen.