Kunst & Media Bewaar

Koolhaas: 'Stedelijk heeft meer ruimte voor eigen interpretatie'

Koolhaas: 'Het vertrek van Ruf was extreem teleurstellend, aan het einde van zo'n intensief proces'
Koolhaas: 'Het vertrek van Ruf was extreem teleurstellend, aan het einde van zo'n intensief proces' © Marc Driessen

Architect Rem Koolhaas is verantwoordelijk voor de nieuwe, onorthodoxe inrichting van het Stedelijk Museum. 'Er is meer ruimte voor eigen interpretatie.'

Vrijdagavond opende Stedelijk Base, de nieuwe collectiepresentatie van het Stedelijk Museum. Rem Koolhaas en Federico Martelli van het Office for Metropolitan Architecture (OMA/AMO) ontwikkelden, in nauwe samenwerking met (ex-)directeur Beatrix Ruf, een licht en speels tentoonstellingsconcept: bijna 700 hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis worden gepresenteerd op speciaal ontworpen, slanke stalen wanden, die los in de ruimte staan.

"Ik probeer al sinds de Kunsthal, en recentelijk ook met de Garage Museum of Contemporary Art in Moskou, het triomfantalisme van de kunstwereld te relativeren zowel door materiaalgebruik als door een conceptuele aanpak, om een soort eenvoud te creëren," zegt Koolhaas drie dagen voor de officiële opening, terwijl tientallen curatoren nog bezig zijn met het plaatsen van werken en ingenieurs van Tata Steel al trots poolshoogte komen nemen.