Kunst & Media Bewaar

'Apple ontslaat manager Apple Maps'

Apple Maps
Apple Maps © REUTERS

Apple heeft Richard Williamson, het hoofd van het team dat de kaartenapplicatie Apple Maps heeft ontwikkeld, de laan uitgestuurd.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen die anoniem willen blijven. Apple heeft geen officiële mededelingen hieromtrent gedaan.

Vol fouten
Apple Maps werd twee maanden geleden gelanceerd als vervanging van Google Maps in Apples iOS-besturingssysteem. Maar al snel bleek dat het programma vol fouten zat: belangrijke plaatsen waren verkeerd gelocaliseerd, de routefunctie liet mensen verdwalen en er werden te weinig aanwijzingen voor openbaar vervoer gegeven. Een station waar geen spoor in de buurt is, een dorp waar alle straten 'Fucking' heten en een vrouwenziekenhuis dat wordt aangeduid als dierenwinkel waren slechts enkele voorbeelden.

Apple-topman Tim Cook bood na een week van felle kritiek zijn excuses aan, een zeldzaam gebaar voor Apple-standaarden. De blunder lijkt geen effect te hebben gehad op de verkoopcijfers van de iPhone 5, die rond dezelfde tijd werd uitgebracht.

Cue laat zich volgens Bloomberg nu informeren door kaartenexperts en het Nederlandse bedrijf TomTom. De grootste problemen zijn inmiddels al aangepakt.

Handtekening
Eerder moest Scott Forstall, het hoofd softwareontwikkeling van de iPhone, al het veld ruimen. Dat zou zijn geweest omdat hij weigerde zijn handtekening te zetten onder een verontschuldigende verklaring over het Apple-maps-project. Forstall werd opgevolgd door Eddy Cue, en dat is volgens Bloomberg degene die nu Williamson heeft ontslagen. Williamson is een oudgediende bij het bedrijf uit Cupertino: hij werkt er al 11 jaar. Wie hem moet gaan vervangen, zou volgens de bronnen nog niet duidelijk zijn.