Han Lips kijkt tv

Hoe klinkt toendra? vraagt filmcomponist Hans Zimmer. ‘Dit klinkt als bakkend spek’

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Hans Zimmer, Hollywood Rebel.

Han Lips
Hans Zimmer in de opnamestudio. Beeld NTR
Hans Zimmer in de opnamestudio.Beeld NTR

Wat fijn zijn ze toch, die cultuurdocumentaires van Het uur van de wolf. Highbrow en toch behapbaar, en vrijwel altijd interessant. Dinsdag stond een uur lang filmcomponist Hans Zimmer centraal. Hij maakte de muziek voor meer dan 150 films, won meerdere Oscars en is verantwoordelijk voor de meest iconische soundtracks, zoals die van The Lion King, Pirates of the Caribbean en Dune.

Hollywood Rebel, luidde de ondertitel van de docu. Genie, werd hij in de eerste scène genoemd. Daarmee was de toon direct gezet. “Ik zoek iets wat bevroren klinkt, iets toendra-achtigs,” zegt Zimmer, als hij in zijn studio werkt aan de muziek voor de natuurfilm Frozen Planet 2. Als hij iets gevonden heeft dat in de buurt komt constateert hij: “Dit klinkt als bakkend spek.”

Onverstaanbare schreeuw

De geboren Duitser heeft last van het impostersyndroom, vertelt hij. Ondanks zijn legendarische status in Hollywood vreest hij op een dag te worden ontmaskerd, dat ze erachter komen dat hij voor zijn composities vaak niet meer dan één of twee noten eindeloos lang herhaalt. Maar daarmee weet hij wel de spanning tot ongekende hoogtes op te stuwen, blijkt onder meer uit de soundtrack die hij voor The Dark Knight maakte.

Het persoonlijke leven van Zimmer interesseerde Lips dan weer minder, want zo’n enorme ‘Hollywoodrebel’ was hij ook niet. Wel een briljante vakidioot die boeiend kan vertellen hoe muziek bijdraagt aan de sfeer van een film, of zelfs, zoals bij The Lion King, de film kan ontstijgen. Want zeg nou eerlijk, dat verhaal van Simba, Scar en Mufasa is best aardig, maar die onverstaanbare schreeuw aan het begin van The Circle of Life is onvergetelijk, en die komt uit de koker van Zimmer.

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden